Julian Breeze (Svensk intervju)
I maj 2015 gick musikern Julian Breeze med på att svara på några av mina frågor. Här är vad han hade att säga:
—
Hur kom det sig att du började med musik, datorer och musik i datorer? Tog du inspiration från andra artister eller människor?
Jag antar att jag började komponera musik i “primary school” – runt 9-10-års ålder. Jag har ett blockflöjtsstycke som jag skrev då, och jag komponerade även sånger för uppsättningar i skolan. Min mamma och pappa var lärare i en liten skola i byn Devon (sydvästra England) och de gav mig mycket uppmuntran. I ”secondary school” (ålder 11-18) lärde jag mig klarinett och piano, och spelade i lokala grupper och i County Youth Orchestra. Mina ”A levels” (ung. slutprov i gymnasiet) var dock alla i matematik och vetenskapliga ämnen. Jag gick vidare och tog examen i ”Musik och matematik” på London University, men spenderade mycket mer tid på musik än matematik!
När jag var i skolan gick jag ett par datorprogrammeringskurser – med BASIC och FORTRAN men jag har aldrig varit så intresserad av hur datorer fungerar – jag gillar bättre att kunna utnyttja vad de gör för att kunna underlätta mitt musikskapande, undervisning och komponerande.
Gjorde du all musikprogrammering själv? Hur komponerade du musiken? Var användes din musik? Komponerade du mer musik som aldrig användes?
Låtarna till Durrell Software skrevs för att jag besvarade en annons i en lokal tidning och såg en chans att tjäna lite extra pengar. Durrell hade haft framgångar med ett par spel – ett om stridsflygplan och jag tror att ett annat kan ha varit ”Critical Mass” – och de ville ha en musiker för att ge sina nästa produktioner en ny stil. Min erfarenhet inom att programmera musik var lika med noll, men jag kände Mike Richardson eftersom våra barn hade båda börjat i samma primary school, och han gjorde faktiskt den mesta programmeringen. Det var en riktig utmaning att få låtarna att funka på Spectrum med så begränsat ljud, men vi sprang på ett sätt att likna harmonier utan möjlighet att faktiskt ha det. Jag minns att jag var tvungen att reducera mina låtar till en serie siffror – min erfarenhet med matte hjälpte mycket här!

Jag minns faktiskt inte alla låtar jag gav till Durrell, men jag är säker på att vissa inte användes. Det var alltid snabb arbetstakt. Vid ett tillfälle ville de ha något snabbt och jag var upptagen, så min fru skrev något till ett biljaktsspel åt mig – säg inget till Durrell!
(Han lade också till i ett email att han skrev en låt till ett spel som troligen var ”Fat Worm Blows A Sparky”.)
Hur togs din musik emot på den tiden?
Jag måste säga att jag faktiskt inte vet. Durrell var alltid nöjda med mitt arbete. Jag lär ut musik på en skola för 11-16-åringar och ungarna som gillade datorspel var förbluffade över att jag skrev musiken till några av deras favoriter. De gillade det verkligen!
“Thanatos” och “Sigma Seven” konverterades till Commodore 64 av aktade musikern Rob Hubbard. Dessa låtar är älskade av oss gamla gamers, vilket jag hoppas du vet. Jag tror att många C64-användare med mig inte ens visste att du var originalkompositören, istället trodde vi att det bara var Rob Hubbard. Hubbard har sagt om “Thanatos” att du “gav mig en musikskiss och jag genomförde den… Mötte aldrig eller talade med killen.” Vad tycker du om Hubbards versioner?
”Thanatos” var alltid min favorit och fanns i full notering så jag förstår inte riktigt ordet “musikskiss”. Fast det kan ha tagits fram av en programmerare – kanske Mike R. eller Ron Jeffs. Jag mötte aldrig eller diskuterade någon musik med Rob Hubbard men jag gillar verkligen vad han gjorde med låtarna. Han tar fram vissa idéer I ackompanjemanget och låter dom framträda som huvudsakliga melodier. Detta överraskade mig ganska mycket när jag hörde det, men det var ett bra drag!
Den mer nutida populariteten av låtarna var en riktig överraskning, och jag är ärligt smickrad av tillgivenheten melodierna får. En del av de som producerat piano-, gitarr-, orkester- och till och med vokal-versioner av “Thanatos” har förmodligen spenderat mycket mer tid på att arbeta fram sina arrangemang än vad jag spenderade på originalet. Bra jobbat, folk – Jag älskar dem alla och uppskattar verkligen ert arbete. Jag njuter speciellt mycket av orkesterversioner. Jag är mest en orkesterperson och spenderar mycket tid med att lyssa på, komponera och studera orkestermusik. Jag ledde Somerset County Youth Orchestra i flera år – tog med dem på turnéer runt i Europa. Vi var den första orkesterna som spelade i Europeiska Parlamentets byggnad i Bryssel! Jag undervisar idag träblåssektionen på skolloven och vi har jättekul!
Har du “uppdaterat” dina egna låtar?
Svaret på detta är : Nej.
Jag är dock nu inspirerad att göra min egen version av “Thanatos” – det är ju på tiden!
Du kan däremot bli förvånad när du får veta att då jag komponerade dem användes både “Sigma Seven” och “Thanatos” som sånger i en skolföreställning baserat på historien om “Barnkorståget” på 1200-talet! “Thanatos” användes som introduktion till en sång om vedermöda och lidande, och även som ledmotiv för korsfararna. “Sigma Seven” förvandlades till en gladlynt sång om opposition mot priviligierade auktoritetsfigurer och inflytelserika bankirer – ganska modernt för en show som utspelar sig 1211!
Du jobbar nu som musiklärare i en skola för 6-11-åringar i Taunton, Somerset. Lär du dem att spela “Thanatos”? 🙂
Jag har varit lärare på skolan i över 30 år nu, och vi har aldrig spelat “Thanatos”. Jag har dock använt några versioner av den till komparativa lyssningsövningar för elever som pluggar inför “GCSE” i musik (en slags högstadieexamen för 14-16-åringar). När jag färdigställt min nya version blir det något för barnen att spela.
Vad har du gjort sedan dess? Musik för andra datorer, andra typer av musik, band, framträdanden, komponerande, producerande? Förstås är allt som inte relaterat till musik intressant också!
Jag komponerar och arrangerar musik för alla sorts ensembler men det mesta är ämnat för framförande av eleverna i min skola eller av lokala grupper i Somerset. Jag gör många arrangemang av aktuella poplåtar för körerna på skolan och skriver även sånger till föreställningar. Till exempel “The Big Blue and Green Machine” som är en miljömusikal med sånger som tar till sig alla stilar, inklusive reggae, rap, R & B, komedi och… syntpop från 80-talet! Jag antar att min största “hit” här är en julsång som heter “Where were you at christmas” som har framförts I TV och flera stora uppträdanden på vår lokala katedral i Wells. Jag har också komponerat en konceptmusikal baserat på historierna om Alice av Lewis Carroll. Jag har precis arrangerat en turnéversion av den för en lokal teatergrupp.
Jag älskar att dirigera och regissera musik och jag leder många konserter och föreställningar lokalt.
Jag var också djupt involverad i musiken för ett project kallat “Peace Child” som sammanförde barn från hela världen (t.ex. Ryssland, USA, Japan, Sydafrika, Norge, Kenya, Irland, Polen och många andra europeiska länder) som jobbade ihop i en månad och producerade en musikal om samförstånd. Jag skrev en sång på 24 olika språk som barnen sjöng, och jag regisserade även musiken i föreställningen som producerades i Taunton och sedan fördes till Londons West End under två kvällar. Vi kommer att fira denna händelse om ett par veckor i Taunton med några framträdanden med originalsångerna från föreställningen.
Sådär, det var det. Jag hoppas att det här hjälper till, och om någon frågar om mig så kan du säga “Jag har aldrig mött eller pratat med killen, men jag vet ändå att han…”
/Julian Breeze